Monday, 22 September 2014

Info Atkins 2


Day 8 (21/9/14) : Atkin Diet Challenge

Salam..

Breakfast (lauk nasi kerabu)
- ikan rebus goreng salute tepung (bedal tepung sket..)
- ayam percik (ada manis n santan sket..nk wat cano..)
- timun hiris halus


Lunch (x snap pic sbb simple sgt)
- kari sardin (1 ekor)
- ayam goreng 1/2 ketul

Dinner
- ayam goreng 1/2 ketul <-- habiskn yg lunch td
- timun


Hari ni x masak sbb smlm tido kt Darul Hana, xdr stok bhn mentah n x smpt nk rebus telur pun.. Kene turun awal dr umah sbb jauh dr ofisat

Sunday, 21 September 2014

Muhsin try nk bercakap..

Ini budak sebenarnya baru lepas melalak sbb sakit kt bhgian celah kangkang.. melecet sbb allergic dgn urine sendiri.. ummi abah nye frequently tukar diapers tp mmg jenis kulit Muhsin ni lokek sgt, x leh tahan lama senang je nk melecet...

video


video ni recorded smlm.. mulut terkumat-kamit, trying to mimic mulut org tgh bercakap.. Muhsin ni belum talkative mcm Rafiiq, tapi dia yg plg dulu boleh berjalan & berlari than Rafiiq.. so, fair la kan.. sorg dpt kaki dulu, sorg mulut dulu.. 

Day 7 (20/9/14) : Atkins Diet Challenge

Salam,

Breakfast
- 2 poached eggs


 



Lunch
- 1 scrambled egg
- chicken curry 2 ketul
- timun 1/4 btg + pucuk gajus



Dinner
- ikan gulai 1/2 ekor
- telur gulung 1 biji
- timun


Tgh mlm aku mkn lg 1 biji telur rebus hardboiled.. Total 5biji telur aku mkn arini.. Duk kt Darul Hana mmg kebuluran aku sbb mana ada simpan stok lauk mentah kt sini..


Saturday, 20 September 2014

Info Atkins 1

Salam.. Nk try sharing useful info satu info setiap hari.. Hari ni makan 5 biji telur sbb xde stock mknan di rumah..


Day 6 (19/9/14) : Atkins Diet Challenge

Salam,

Pagi ni x sempat breakfast awal sbb rushing nk ke kelas bhs Arab di nilam puri jam 8.30am.

So, mkn waktu rehat kelas jam 10am utk alas perut sbb takut tghr x tahan lapar.


- sardin gulung (yup.. tepung .. Huhu)
- kuih (tepung,kelapa n manis semua pantang masa diet ni)
- teh tu x minum pun.. Terambil sbb dh terbiasa sblm ni

So, mmg nekad lunch + dinner akan combine utk cover carbs yg terlebih.. Rasanya mau dh cukup kuota 20g carbs arini 😢

Balik umah Atie minum air byk gilerr .. Kononnya blh bilas la kot lebihan2 tu..

Lunch + Dinner @6pm



Singgah Jiran Cafe on the way balik kelas petang.. Order chicken chop n cam biasa ada coleslaw & french fries byk gilerr.. Dgn berat hati aku put aside n niat utk tapau kasi Abg aku mkn as snack ptg ni.. Tepung pd ayam tu pun aku asingkan.. Air lak aku order plain water fuse with calamansi kasi ada taste sket... Makan slow motion utk nikmati setiap suapan sbb ni kira my last meal for today.. Minum air byk2..


Yesss!! Berjaya.. Hrp2 esok aku dh x ulang apa yg berlaku arini.. Kecewa sikit.. Pray for better tomorrow.. Aamiin..



Friday, 19 September 2014

Rafiiq is Walking uollss

Happy sgt.. my cutie pie dh boleh berjalan.. steady lak tu.. terus je kuar menonong ke pintu pagar nk masuk kete... happy for u rafiiq.. abi & ibu nye la nanti jenuh nk kejar..hehe.. keep it up rafiiq..

video

Day 5 (18/9/14) : Atkins Diet Challenge

Salam,

Breakfast
- 2 biji telur rebus + kicap Tamin



Lunch
- 200g ayam rebus + homemade seasoning (bawang+cili+lada hitam+kicap) + timun batang (1/3 batang)



Dinner
- 1/2 ekor ikan bawal goreng
- 2 slices apple

Tips:
- keperluan air setiap hari berdasarkan setiap 25 kg berat = 1L, cth: jika berat badan 50kg, air yg perlu diminum sehari = 2L.
tapi ada juga refer blog mengatakan pengiraannya seperti ini: [ 40 x berat (kg) ] 

Thursday, 18 September 2014

Keletah 2 beradik..

Rindu weh ngn anak2 menakan.. seb baik whatsapp jadi penghubung dgn adik2 yg duk jauh dr kita.. hari ni angah hantar gambar Hana & Husna Sumayyah dari Johor rumah sedara Khairi..

eh, ini Hana punye ke..


Sumayyah steady je..like a boss


aik.. Hana lak ganti adik dia duk dlm tu.. dulu kemain x nk.. dh ada adik ni, nk pulak naik.. terlebih kaki..


Day 4 (17/9/14) : Atkins Diet Challenge

Salam..

Breakfast
- Sardin (1/2 ekor) dlm gulungan telur (1 biji)




utk sardin arini, atie ambil dr tin yg lain, saiznye besar sikit, so atie guna separuh je utk breakfast, separuh lg blh reserve utk dinner.




Lunch
- Cauliflower goreng kampung (cauliflower ganti nasi)
- 2 ketul ayam goreng (menu nasi ayam utk kursus)



Dinner
- 1/2 ekor sardin goreng
- ikan bakar (2 cubit)
- timun
- sayur lemak (without kuah)


Wednesday, 17 September 2014

Day 3 (16/9/14) : Atkins Diet Challenge

Salam,

Breakfast
- 1 poached egg + kicap Tamin
- 1 fried egg + 1 ketul sardin (76g) + 1 keping Chesdale



ini yg mertua aku beli utk breakfast .. aku tgk je la nasi bungkus & cek mek tu .. telan air liur je la :)



Lunch:
- cauliflower rebus (ganti nasi)
- 5 ketul kecil daging kari
- 1 ketul ayam grg msk merah
- acar timun





bawak bekal "nasi" bunga kubis ke kenduri .. tambah lauk kenduri je .. hehe


Dinner:
- 5 pcs nugget ayam (dada)
- 3 hiris ayam bakar + salad

boneless chicken breast

ayam 1 pc lbh kurg 200 g


homemade nugget .. no flour






aku goreng 10 ketul.. 5 ketul aku punya, 5 lagi share hubby & pak mertua .. depa pun diet sama hehe

makan 3 hiris je ayam bakar.. the rest kasi hubby & pak mertua makan

ini la yg hubby & pak mertua makan .. siap sos & mayonis lagi.. aku tgk meleleh jak

Tips arini:
- klu teringin nk mkn ubi-ubian, ubi keledek pilihan terbaik.. Tp hnya direbus & mkn separuh batang shj
- walaupun kuih cek mek dibuat drpd ubi keledek, tp intinya ada gula & ada campuran tepung.. So, bertahan lah! Huuu..

Monday, 15 September 2014

Day 2 (15/9/14) : Atkins Diet Challenge

Salam,
jot down dulu meal arini, then br letak detail sbb dh ngantuk huhu

Breakfast
- 2 poached eggs + kicap manis Tamin

Lunch
- Sardin Roll (1 ketul Sardin dicincang+3 helai salad+bawang merah 3 ulas dimayang+7biji lada hitam ditabur atas telur)
- 5 helai salad
- 1 ketul sardin digoreng dgn olive oil
- 10 ketul ayam grg kiub + onion grg 1/2 biji






Dinner
- stew daging 3 ketul
- telur rebus 1 biji
- Greek salad 1 cup
- 3 biji duku

Ini full menu mak mertua aku masak, aku cuma ambil 3 ketul raging stew tu, dan salad tu je skit



Tips harini:
- klu jg betul2 pengambilan carbs <20g, insyaAllah daily calorie requirement takkan lebih.. So, perlu rajin kira
- klu x pasti apa yg x blh dimakan ms induction phase ni, just elak apa2 yg manis/bergula & bergandum/tepung .. Beras pn dikira grain. Mknan yg diproses juga a big NO! Mi/mihun/roti cth mknan diproses.

Day 1 (14/9/14) : Atkins Diet Challenge

Salam..

Ceh.. Suka2 hati kasi nama challenge kan.. He he biar poyo asal Atie dpt benefit .. Self-motivation la jugk ni..

Breakfast : 3 poached eggs

pagi ni Atie rebus 5 biji telur kononnya nk buat half-boiled egg tp sudahnya lmbt padam api sbb tgh gosok baju kerja. Masa nk buka telur tu kemain lg pecahkan kulit bawah air sbb nk kupas kulit yg panas gile tu..sekali dh nk abes kupas, mcm lembut je isi telur kt dlm tu, terus capai mangkuk.. Alhamdulillah, x semena2 'ter'jadilah Poached Eggs.. Ok la tu.. So, 3 biji aku bedal, 2 biji lg Abang makan :)

*anggaran carbs :
                            - 3 poached eggs (large) = 1.14 g
                            - 1 ml kicap tamin = 0.4 g (calculate dr nutrition info pd botol)
                               Total (breakfast)  = 1.54g





Lunch : Sirloin Steak

By 12.30pm, perut tetiba je rs lapar.. Sblm tu berlagak ngn member, rs kenyang gile wpun mkn telur pagi ni jam 7.30am. Aku decide nk try mkn steak wpun aku sbnrnya x suka steak. Kwn rekemen ke Selera Cik Siti, kami kuar lunch bertujuh :) as planned, aku order Sirloin Steak yg berharga RM16 itu & air suam. As usual, set steak ada 1 small bun, french fries, coleslaw & black pepper gravy melimpah. Utk diet ni, Atie ketepikan french fries & coleslaw & offer kpd kwn2.. Alhamdulillah ada yg sudi habiskn dgn mulut terbuka 😉 1 prob bila nk asingkn gravy tu.. Nk kene potong steak tu n tolak2 kuah tu guna pisau.. Sgt sopan aku makan td.. Biasanya klu mkn black pepper sauce, pasti licin dicicah dgn fries.. Fuhh.. Mmg menggoda.. Seb baik member kasi semangat jitu plus terbayang figura aku dpn cermin yg aku tilik hari2.. Aku mesti teruskn azam aku sungguh2 utk kembali yakin berposing dpn cermin sendiri ;) alhamdulillah, godaan berjaya ditepis dgn sekali pusingan kepala me arah main smbil bersembang ttg menu utk dinner nanti.

* anggaran carbs : 200g sirloin steak = 0 g <-- what??

Okla, nk sedapkan hati, aku plus sket la black pepper sauce yg ada gk terpalit kt cebisan2 steak td..

*anggaran carbs : blackpepper sauce : 2 tsps = 0.16 g

                        Total (lunch) = 0.16g

--> gmbr lunch x amik lak sbb rushing nk jmpa KUP

Dinner : Fried Egg (telur dadar) berinti Sardines

Yg ni aku masak ikut apa yg ada je. Aku gi shopping kt Pantai Timur Tmn Bendahara balik keje td, adala aku beli 3 tin sardin, 10 biji telur, sawi, salad, ikan bilis, shallots, garlics, ginger .. yg plg aku nk cari ialah cauliflower sbb dh berangan nk masak "nasi" goreng kampung versi Atkins dgn gantikan nasi with cauliflower celur.. Tp sayang sungguh bila stok yg ada kt situ semuanya dh buruk. Terus ilang selera aku. So have to mkn telur lg utk survive ini malam drpd aku terjebak mkn bukan2 kt umah nanti.

Balik umah, solat Asar, dgn berbekalkan semangat membara, aku terus me dapur n siapkan menu pilihan aku..telur dadar inti Sardin.. Letak je la nama asal paham.

* anggaran carbs:
                     - 3 eggs (fried) : 1.21 g
                     - 2 cups green leaf lettuce (shredded) : 2.01 g
                     - 2 ekor sardine 57g each (buang tomato sauce) : 2.43 g (calculate dr nutrition info pd tin)
                     - 5 shallots (2 tbsps chopped): 3.36 g
                     - chilli (0.1 cup) : 1.97 g
                     - black pepper (1 dash) : 0.06 g
                        Total (dinner) = 11.04 g





Snacks : 2 biji duku .. Huhu x leh nk tolak sbb mak mertua hulur kt tangan aku.. aku check dlm blog PuanBee aku jumpa carbs utk langsat je.. Langsat (10 biji), carbs = 7 g .. kira sama la tu buat masa skrg..

* anggaran carbs: - 2 biji duku : 1.40 g
                               Total (snacks) = 1.40 g

So, jom kira brp carbs aku ambil 1st day ni.. (cam byk je aku tgk sekali imbas)

                             Total Carbs Intake  = (1.54 + 0.16 + 11.04 + 1.40) g
                                                             = 14.14 g carbs

Alhamdulillah....

p/s: tips yg aku dpt dr kwn arini:
- klau nk mkn chicken chop, buang bahagian salutan tepung
- 1 jam sebelum tidur elakkan minum air
- no heavy food 3 hours b4 sleep